Σεμινάρια – Διαλέξεις

Γιάννης Μάζης (Hamline University, USA)
«Από τη Μεγάλη στην Ανατολική Ιδέα: Ίων Δραγούμης και Ελευθέριος Βενιζέλος»
Πέμπτη 23 Μαΐου 2019, στις 7.00μμ, Αίθουσα Συνεδρίων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Michel Bruneau (Université Paris-Sorbonne)
«Λαοί- κόσμος μεγάλης διάρκειας: Έλληνες, Ινδοί, Κινέζοι Πέρσες-Ιρανοί, γεω-ιστορική προσέγγιση»
Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019, στις 3.00μμ, Αίθουσα Συνεδρίων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Σειρά διαλέξεων με τίτλο: Το 1821 των Άλλων με αντικείμενο την πρόσληψη της Επανάστασης του 1821 από την ρωσική, την τουρκική και τις βαλκανικές ιστοριογραφίες. Αγαπητοί φίλοι Το Εργαστήριο Ιστορίας Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην «Ιστορία, Ανθρωπολογία και Πολιτισμό της Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης» του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με αφορμή τα 200 χρόνια από την έκρηξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 οργανώνουν σειρά διαλέξεων με τίτλο: Το 1821 των Άλλων με αντικείμενο την πρόσληψη της Επανάστασης του 1821 από την ρωσική, την τουρκική και τις βαλκανικές ιστοριογραφίες. Οι διαλέξεις θα διεξάγονται κάθε Παρασκευή στις 18.00 στις επόμενες ημερομηνίες ως εξής και στον σύνδεσμο https://zoom.us/my/bsas6 19 Μαρτίου 2021 Δημήτρης Σταματόπουλος Συγκρίνοντας την Ελληνική με τις άλλες Βαλκανικές Επαναστάσεις: ιστοριογραφικές και θεωρητικές προσεγγίσεις 26 Μαρτίου 2021 Γιάννης Καρράς Η αναμονή για το Ξανθό Γένος και η πορεία προς την Ελληνική Επανάσταση του 1821: αντανακλάσεις στη ρωσική και την ελληνική ιστοριογραφία 2 Απριλίου 2021 Dilek Ӧzkan Τα Κάστρα της Πελοποννήσου την εποχή της Επανάστασης: ιστοριογραφικά και μεθοδολογικά ζητήματα 9 Απριλίου 2021 Ηλίας Σκουλίδας Το 1821 στην Αλβανική Ιστοριογραφία 16 Απριλίου 2021 Ştefan Petrescu και Ελεωνόρα Ναξίδου Το 1821 στη Ρουμανική και τη Βουλγαρική Ιστοριογραφία 23 Απριλίου 2021 Veli Aydin και Νίκος Λιάζος Το 1821 στην Οθωμανική και Τουρκική Ιστοριογραφία

Διαδικτυακός Κύκλος Διαλέξεων: «100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή –100 χρόνια από τη Συνθήκη της Λοζάνης» Το Εργαστήριο Ιστορίας Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης διοργανώνει για το Ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 Διαδικτυακό Κύκλο Διαλέξεων με τον τίτλο «100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή – 100 χρόνια από τη Συνθήκη της Λοζάνης». Οι διαλέξεις θα διεξάγονται τη δεύτερη Τετάρτη κάθε μήνα, ώρα 7μμ και στον παρακάτω διαδικτυακό σύνδεσμο: https://zoom.us/j/3153411903?pwd=dG9wWXQvSHRaU0ZuRWpHb3FnWEhIUT09 Meeting ID: 315 341 1903 Passcode: dkz97F Η σειρά των διαλέξεων: Οκτώβριος 19  Σωτήρης Ριζάς, Το τέλος της Μεγάλης Ιδέας, Νοέμβριος 16  Αχιλλέας Χατζηκωνσταντίνου. Η προκυμαία της Σμύρνης, Δεκέμβριος 14  Χάρης Αναγνωστόπουλος, Η Ελληνορθόδοξη Κοινότητα της Σμύρνης: από τη Νεοτουρκική Επανάσταση στη Μικρασιατική καταστροφή, Ιανουάριος11, Κώστας Πασχαλίδης, Τμήμα Αρχαιοτήτων Ελληνικής Διοίκησης Σμύρνης: Έλληνες Αρχαιολόγοι στη Μικρά Ασία (1919-22), Φεβρουάριος 8, Μάρκος Καρέλος, Δύο αντίπαλοι της Συνθήκης της Λοζάνης, Γ. Στρέιτ και Ε. Εμμανουηλίδης, Μάρτιος 8, Καλλιόπη Αμυγδάλου, Πρόσφυγες και προσφυγικές εγκαταστάσεις στη Ελλάδα μετά το ’22 (παρουσίαση του HOMEA CROSS PROJECT), Απρίλιος 26, Γεώργιος Χρανιώτης, Κώστας Παλούκης, Το Κίνημα των Παλαιών Πολεμιστών και οι Ανάπηροι Πολέμου: από τη Μικρασιατική Καταστροφή στη Μεσοπολεμική Ελλάδα, Μάιος 10, Gabriel Leanca, Η εμπλοκή της Ρουμανίας στο Μακεδονικό Μέτωπο και οι σχέσεις της με την Ελλάδα κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και Sorin Arhire– Ο ρόλος της Ρουμανίας στον Μεσοπόλεμο.

Balkan Worlds VI:1922 and the end of Empires
International Conference held by the Department of Balkan, Slavic, and Oriental Studies, University of Macedonia, Thessaloniki and the History of Eastern and Southeastern Europe Lab in collaboration with Netherlands Institute at Athens in September 29-30, 2022, in University of Macedonia.

Εργαστήριο Συγγραφής Επιστημονικής Εργασίας Tο Εργαστήριο Ιστορίας Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης διοργανώνει Εργαστήριο Συγγραφής Επιστημονικής Εργασίας για προπτυχιακούς/ές και μεταπτυχικούς/ές φοιτητές/τριες. Το Εργαστήριο θα υλοποιηθεί σε δύο δίωρα μέσα στον Μάρτιο 2023 και άλλα δύο δίωρα μέσα στον Μάιο 2023 και θα επεκταθεί, εάν κριθεί αναγκαίο. Επίσης το Εργαστήριο περιλαμβάνει, για εκείνους/ες που το επιθυμούν, καθοδήγηση σε εργασία που ήδη έχουν αναλάβει. Το Εργαστήριο του Μαρτίου θα υλοποιηθεί: Την Τρίτη 21 Μαρτίου 2023, 20:00 – 22:00 στην αίθουσα 8 Την Τρίτη 28 Μαρτίου 2023, 20:00 – 22:00 στην αίθουσα 8 Για τις ημέρες και ώρες του Μαΐου ή για ενδεχόμενη επέκταση θα βγει νέα ανακοίνωση.

Ανοιχτό Ετήσιο Σεμινάριο Υποψηφίων Διδακτόρων

Το Εργαστήριο Ιστορίας Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης διοργανώνει το Ανοιχτό Ετήσιο Σεμινάριο Υποψηφίων Διδακτόρων την Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023 και ώρα 5μμ-9μμ. στην Αίθουσα Συνεδρίων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα παρακάτω:

Πρόγραμμα

Πρώτη συνεδρία (5μμ-6.30μμ)

Θέμης Βαλασιάδης «Η εγκαθίδρυση του βλάχικου μιλλέτ και το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως»

Θεοδώρα Βαλσάμου, «Η εικόνα του Εβραίου στη ρουμανική ιστοριογραφία. Εθνικισμός και Αντισημιτισμός στην Ρουμανία (19ος-20ος αι.)»

Μανώλης Ανδρουλάκης, «Το έργο του Mykhailo Hrushevsky ως σημείο καμπής της εθνικής ιστοριογραφία της Ουκρανίας»

Δεύτερη συνεδρία (7μμ-9μμ)

Μαντώ Αρβανίτη, «Αντιμετωπίζοντας την καχυποψία: Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία στον Ψυχρό Πόλεμο»

Δέσποινα Χαρίτου, «Στρατιωτική Αρχαιολογία, Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και Μακεδονία»

Γιώργος Σακαγιάννης, «Κοινωνική και πολιτική τοποθέτηση του απόστρατου έλληνα αξιωματικού από τον μεσοπόλεμο στη μεταπολίτευση. Συγκριτική ανάλυση με αντίστοιχα κοινωνικά σώματα στις συμμαχικές και βαλκανικές χώρες»

Λάζαρος Βασιλειάδης, «Η μετάβαση από τη λενινιστική έννοια της αυτοδιάθεσης και της Νέας Οικονομικής Πολιτικής στο σταλινικό μοντέλο του ολοκληρωτισμού και τη “Μεγάλη Στροφή”: Πώς επηρεάστηκε ο ελληνισμός της ευρύτερης περιοχής της Μαύρης Θάλασσας κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου»

Τρίτη Συνεδρία (9.00-9.30μμ)

Σχολιασμοί μεταδιδακτόρων Δ. Πατρωνίδου, Μουράτ Ισί

Συμπεράσματα: Δ. Σταματόπουλος, Β. Βλασίδης

Το σεμινάριο θα έχει υβριδική μορφή, διά ζώσης και εξ αποστάσεως, όσον αφορά στους ομιλητές, διά ζώσης όσον αφορά στο κοινό. Με χαρά θα σας δούμε εκεί.

Ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Ιστορίας Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης

Καθηγητής ΒΣΑΣ Δημήτρης Σταματόπουλος

Διάλεξη με τίτλο «Bulgarian nationalism articulated by textbooks» από τη Σνεζάνα Ντιμιτρόβα (Snezhana Dimitrova)

Το Εργαστήριο Ιστορίας Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης σας προσκαλεί σε διάλεξη στο πλαίσιο του μαθήματος «Σύγχρονη Βαλκανική Ιστορία» με εισηγήτρια τη Σνεζάνα Ντιμιτρόβα (Snezhana Dimitrova),Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Νομικής και Ιστορίας τουSouth-West University “Neofit Rilski”.  Ο τίτλος της διάλεξης:  «Bulgarian nationalism articulated by textbooks» την Τρίτη 23 Μαΐου 2023στις 6-8 μ.μ. στην αίθουσα 8 του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Η διάλεξη και η συζήτηση που θα ακολουθήσει θα διεξαχθεί στην αγγλική γλώσσα και σε υβριδική μορφή, καθώς μπορείτε να την παρακολουθήσετε και διαδικτυακά στον παρακάτω σύνδεσμο:https://meet.google.com/rhj-wpyf-xjq